Gay pride in een Zuid-Afrikaanse township

Stelling: In Afrika denken ze dat homoseksualiteit een Westerse uitvinding is die tegenstrijdig is aan Afrikaanse culturen. Mee eens? De Zuid-Afrikaanse LGBTI- activisten (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex), die zaterdag 18 mei de straten van township Nyanga vulden, zijn dit duidelijk niet. Zij eisen acceptatie.

“Homoseksualiteit is iets persoonlijks, dat in je zit”, zegt Junior (24), oorspronkelijk afkomstig uit de Democratische Republiek Congo (DRC). “Ik ben nog nooit in Amerika geweest, noch in Europa. Toch heb ik als tiener mijn eerste echte liefde ervaren, met een jongen, tegen alle Congolese taboes in.” Junior is drie jaar geleden naar Kaapstad vertrokken, omdat Zuid-Afrika in tegenstelling tot de DRC wel homorechten in de wet heeft vastgelegd. Het is bovendien het enige land op het Afrikaanse continent waar het homohuwelijk legaal is. Ondanks deze progressieve wetgeving is ook in Zuid-Afrika, dat toch een land is met een van de meest vooruitstrevende grondwetten ter wereld, homofobie een wijdverbreid sentiment.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.