Politieke impasse in Nepal

De politieke situatie in Nepal is onrustig. Morgen, 21 november 2009, verstrijkt het ultimatum dat de maoïsten de Nepalese regering hebben gesteld. Zij eisen dat generaal Rukmangut Katwal uit zijn functie wordt gezet. Katwal is tegen integratie van voormalige maoïstische rebellen in het regeringsleger. Door de impasse vragen Nepalese burgers zich af of de gang naar vrede, die in 2006 werd ingezet, nog wel een eerlijke kans krijgt. Zij wantrouwen politieke partijen om hun egoïsme, zowel die in de regering als de oppositie.

De regering van Nepal houdt met moeite vast aan de vreedzame koers die in 2006 werd ingezet. Toen werd het tien jaar durend conflict beëindigd. De voormalige maoïstische rebellenleider van de CPN-M Pushpa Kamal Dahal (afgekort Prachanda) en de toenmalige minister-president van de Nepalese regering Girija Prasad Koirala tekenden het vredesakkoord. Beiden hebben ondertussen hun machtspositie verloren. De huidige leiders lijken de afspraken van het akkoord niet meer na te kunnen komen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.