In hoeverre kennen de inwoners van Kaapstad hun mensenrechten? Met die vraag reisden de deelnemers van de Beyond Your World-mensenrechtenreis naar Zuid-Afrika. Het land waar nog iedere dag gevochten wordt tegen de stereotyperende contrasten van arm en rijk én zwart en blank. Welk recht is daar nu het belangrijkst?
  • Naam: Ashley Bergstad, 44 jaar
  • Beroep en aantal dienstjaren: Taxichauffeur bij intercab, nu zes maanden. Hiervoor was hij chauffeur voor het bedrijf SBV services. Zij transporteren al het geld van de vier grootste banken in Kaapstad. Hij werkte bijna twintig jaar voor hen.
  • Woonplaats: Kaapstad in de wijk District Six

Ashley woonde vroeger met zijn vrouw en twee dochters in een villa in Mitchell’s Plaine. Door zijn werk en andere omstandigheden vroeg zijn vrouw een scheiding aan. Omdat Ashley haar nog steeds graag ziet, kreeg zij alles en hij niets. Nu woont hij in een daklozenmotel in District Six.

"Ik ken de officiële mensenrechten niet, maar wel de basisrechten. Het recht op gelijkheid en bescherming door de wet, vind ik erg belangrijk. Een dakloze man die onder de brug slaapt, heeft evenveel recht op bescherming als een rijke zakenman die in een villa woont. Tijdens mijn werk bij SBV services, kwam ik in contact met het recht op bescherming door de wet. Tussen 2002 en 2004 hadden we een plaag aan overvallen. Onze unit werd dertig keer overvallen. Het was toen de gevaarlijkste job in Zuid-Afrika. Daarom kregen we een speciale training om onszelf te leren beschermen. Ik droeg altijd een geweer bij me. Mijn team en ik maakten slechts één overval mee. Die dag transporteerden we 3,5 miljoen Zuid-Afrikaanse Rand. Een auto reed ons aan en probeerde ons van de weg te duwen. De inzittenden schoten op ons met Kalasjnikovs. Plots zag ik de vluchtauto, altijd een Audi, klaarstaan langs de weg. Ik richtte mijn geweer op de bestuurder, maar zag dat zijn beide handen het stuur omkleden. Daarom besloot ik niet op hem te schieten, hij kreeg het recht op leven. Wij hadden enkele leden van de groep verwond, maar werden beschermd door de wet, omdat het zelfverdediging was."